Jyri Soria Kirjoituksia toisinajattelijalta

Ei ole varaa elää tulevien sukupolvien hyvinvoinnin kustannuksella

 • Ei ole varaa elää tulevien sukupolvien hyvinvoinnin kustannuksella

Hallituksen tulee ryhtyä rohkeisiin toimenpiteisiin velkaantumisen pysäyttämiseksi. Kriisin aikana jokaisen tulee luopua jostakin jos haluamme pystyä tulevaisuudessakin turvaamaan talouden kehitystä. Velanotto ei ole vaihtoehto, meillä ei ole enää varaa elää tulevien sukupolvien kustannuksella.

Valtion menot ylittävät tuloja ja tilanne näyttää pysyvältä. Jos Suomi olisi yritys, se olisi joutunut velkasaneeraukseen aikaa sitten. Tänä vuonna valtionvarainministeriön arviojen mukaan otetaan velka 7,5 miljardin erästä. Hallitus on toteuttanut jonkin verran leikauksia, mutta kokoomus-demarien yhteistyön seurauksena päätökset ovat useinkin ollut pikemminkin poliittisia kuin talouden tilanteeseen perustuvia. Vaikeina aikoina meillä ei ole varaa politisointiin sillä kompromissien kustannukset tulevat meidän veronmaksajien piikkiin.

Sauli Ahvenjärven avaus tuskin ratkaisee tilannetta, mutta on positiivinen nähdä, että kansanedustajatkin uskaltavat pohtia avoimesti vaikeita päätöksiä. KD Nuorten hallituksen kanssa olen miettinyt viikonlopun aikana muutoksia, joilla voitaisiin hidastaa Valtion velkaantumista ja palauttaa suomalaisten firmojen kilpailukyky. Osa niistä ehdotuksista ovat hankalia ja kaikissa niissä päätökset koskevat suoraan johonkin ryhmään.  Elämme jännittäviä aikoja, ystävät hyvät. Jos joku yrittää myydä teille tarinan, että voimme palata kasvutähtiin ilman vaikeita päätöksiä voi olla varma, että kyse on huijaus. Mielelläni kerron avoimesti mistä itse leikkaisin, kuin toimin niin kuin tietyt päättäjät, jotka kiistävät leikausten tarvetta viimeiseen hetkeen asti ja lopulta pettävät.

Tuomamme ehdotuksia tuskin korjaavat koko ongelma, mutta ne voivat toimia suunnanantavina ideoina, joilla voimme saada taloutemme takaisin kasvamaan.

Lue koko juttu KD Nuorten sivulta!

Linjaukset:

 • Työn tekemisen on oltava aina kannattavaa. Sitä varten tarvitaan pieni- ja keskituloisten palkkaverotuksen keventämistä.
 • Verotulojen ja kotimaisen omistajuuden turvaamiseksi perheyritysten sukupolvenvaihdoksia tulisi helpottaa.
 • Hallintoa on kevennettävä ja edustuskuluja karsittava laajalla kädellä kunnissa ja valtio-omisteisissa organisaatioissa, kuten ministeriöissä, eduskunnassa, eläkeyhtiöissä sekä kansankirkoissa. Sisäministeriön kokonaisvaltainen hallintouudistus osoittaa, että tämäntyyppiset säästöt ovat sekä mahdollisia että välttämättömiä, vaarantamatta toiminnallisia yksiköitä. Valtion tukia voidaan pienentää tasaisesti kaikilta poliittisilta nuorisojärjestöiltä.
 • Kuntatyöntekijöiden 5 vuoden irtisanomissuoja on lyhennettävä 2 vuoteen.
 • AY-jäsenmaksujen ja työttömyyskassamaksujen sekä työnantajien verovähennysoikeuteen on lisättävä 100 euron omavastuuraja.
 • Veronkorotusten osalta alinta alv:tä tulee nostaa 14 prosentin luokkaan lukuun ottamatta kirjoja, tilattuja lehtiä, liikuntapalveluita ja lääkkeitä.
 • Suurempien yritysten tukia on karsittava.
 • Subjektiivista päivähoitoa on rajattava suunniteltua enemmän (neljä tuntia per päivä), mikäli molemmat vanhemmat ovat kotona, eikä päivähoito ole perusteltu perhesyistä (esim. lastensuojelu päihde- ja väkivaltatilanteiden välttämiseksi).
 • Ilmastorahoitus ja kehitysapu on yhdistettävä, ja vastuuta on siirrettävä enemmän kolmannen sektorin toimijoille, jotka tuntevat paikalliset olot. Tukijoille on myönnettävä verovähennysoikeus.
 • Sosiaalitukien vastikkeellisuutta tulee lisätä.
 • Opinto- ja asumistuki kaipaavat uudistusta. Opintotukeen on lisättävä vastikkeellisuutta.
 • ETA-alueiden ulkopuolisille opiskelijoille on asetettava lukukausimaksut opintojen kannustavuuden ja laadun parantamiseksi. Opintojen valmistuttua osan maksuista tulee olla verovähennyskelpoisia. Koulutusvientiä on lisättävä.
 • Ulkomaiselle rekkaliikenteelle on määrättävä tiemaksut kattamaan osa tieverkoston korjaamisen kuluista. Emme kannata Ollilan työryhmän esitystä tiemaksusta kaikille autoilijoille.
 • Kilpailutusta erikoissairaanhoidon kalliiden työvälineiden hankkimisessa on lisättävä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tulevat sukupolvet eivät rahalla elää. Tärkeämpää olisi säästää heille todellisia varantoja.

Käyttäjän jyrisoria kuva
Jyri Soria

Todellakin, ilman muutta. Mutta nämä eivät ole poissulkevia ajatuksia. Raha heijastaa varojen rajahyöty ja rajakustannukset. Toisin sanoen hinnat toimivat mekanismina, jolla tidämme varojen hyöty nykyisille ja tuleville ihmisille. Kun valtio velkaantuu me siirretään tulevien sukupolvien varat meille, minkä kautta voimme kuluttaa enemmän kuin mitä muuten olisimme kuluttaneet. Tällä politiikalla on hyviä seurauksia lyhyellä aikavälillä jos sitä harrastetaan maltillisesti, esim. tällä tavalla kriisien aikana voidaan aktivoida jäättyneet markkinat. Valitettavasti siitä on tullut väliaikaisesta mekanismista pysyvä elämäntapa, mikä on kestämätön.
Jos haluamme säästää varantoja tuleville sukupolville paras tapa on elää nykyaikana resurssiemme mukaisesti eikä elää yli meidän varoja, niin kuin nykyään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Nyt jo eletään pahasti yli luonnonvarojen, ja silti politiikot puhuvat kasvusta.
Maailman yhteenlasketut velat ovat ainakin kymmenkertaiset varoihin verrattuna.
"Toisin sanoen hinnat toimivat mekanismina, jolla tidämme varojen hyöty nykyisille ja tuleville ihmisille."
Höpönlöpöä. Mitkään rahalaskennat eivät auta arvioimaan tulevien sukupolvien elinehtoja.

Käyttäjän jyrisoria kuva
Jyri Soria

Margareta, kasvu ei välttämättä tule luonnonvarojen intensiivisemmästä käytöstä. Teknologian kehityksellä ja tehostamisella voidaan saada aikaan kasvua kuluttamalla vähemmän luonnonvaroja. Esim. jos aikoinaan halusin omistaa hienon kirjaston piti ostaa esim. 10 000 kirjaa, ts. tuhansia puita piti leikata. Nyt voin saada 10 000 kirja muistikorttiin, jonka tuottamiseksi ei käytetä kuin muutamia gramma metalleja ja muovia. Tämä on vain esimerkki, mutta jos aidosti haluamme kehittyä tie menee teknologian eikä kasvun tavoittelun unohtamisen kautta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Teknologia kehittyy nyt jo ihan liian vaudikkaasti ja ennen kaikkea kaupallisuuden ehdoilla, ei ihmisen.
Mieti hiukan miten paljon energia ja luontoa on tuhottu niiden muutaman metalligramman kaivamiseen ja muovin muotoilemiseen.
Entä kaikki avaruusalukset ja muut nykyteknologian saavutukset?

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Ja kun haluat lukea niitä kirjojasi, mutta sähköä ei ole, niin sitten katselet sitä mustaa ruutua?

Käyttäjän jyrisoria kuva
Jyri Soria Vastaus kommenttiin #6

Se oli vain esimerkki. Miksi sähkö ei olisi? Nykyään pystymme tuottamaan sitä satoja kertaa tehokkaammin kuin esi. 100 vuotta sitten. Mutta kyse oli vain esimerkki. vastaavia löytyy ihan joka alasta, esim. hehkulamput, 10 vuotta sitten ne kulutti n. 60 w, nykyään vastaava lamppu kulutta 4 w! Tai tietokoneet, 40 vuotta sitten muutamien kymennien megan muisti vaati kokonaisen huoneen. Nykyään mikrosirussa voi olla satoja gigaa. Jne, jne.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #8

Mitä varten kuitenkin kulutetaan paljon enemmän sähköä kuin ennen?

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Jyri ja sori että ehkä en ehdi vastata. Olen syntynyt 1956 ja koko ajan on ollut meno sellainen, että olen vain elänyt niiden tulevien ja ihan pieneltä osaltaan myös menneiden sukupolvien hyväksi.

En ymmärrä, joskus olisi kiva tietää kuka tekee oman sukupolveni hyväksi jotain. Ei vain ole kuulunut. Toki voisin palata -60 luvun hippiaikaan takaisin

Käyttäjän janiluopajarvi kuva
Jani Luopajärvi

Niin. Ei riitä, että sukupolveasi edeltänyt sukupolvi tirautti jonkin verran verta? Ihan vain sillä, että olisi mahdollisuuksia parempaan huomiseen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ei riitä, että sukupolveasi edeltänyt sukupolvi tirautti jonkin verran verta?"

Että Suomi olisi itsenäinen eikä vieras tulsi määräilemään. Nyt sitä itsenäisyttä on poliitikkojemme tahota luovutettu reilusti vieraille ja kuulemma moni haluaisi antaa loputkin, myös KD.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Säästökohde myös Valtion TUET kirkoille ja uskontoryhmille. Samoin on Edukunnassa tehtävä täys remontti kansnedustajien etuihin . Ne on syytä päivittää valtion talouden tilanteen mukaan .Jos "kutsumustyö" ei kiinnosta ilman ylimääräisiä etuja,kymmenen muun viran ohellaa ja niistä saatujen palkkioiden lisäksi on silloin vain omanedun tavoittelija. Kristillisiltä tuo köyhien ,osattomien huomioon ottaminen tuppaa unohtuman kun pääsee hallitukseen .KÄYTÖSSÄ VAIN OPPOSITIOSSA (SEURAAVIA VAALEJA AJATELLEN) Hyvin muistissa -93-94 leikkaukset ,köyhimmiltä krist. mukana .Samoin nyt.

Löytyskö rikkailta ,verovapauksissa kiristämisen varaa?
HS 5 MRD yritystukiin /v. Ja työpaikat oli missä? Entä 4 MRD verovlka yrittäjillä vielä edm. päälle, korkoineen valtion kirstuun . Mitä silläkin nyt tehtäisiin ?
Enemmän kuin ruokaedun viemisellä tukityöllistetyiltä .

Käyttäjän valtteriaaltonen kuva
Valtteri Aaltonen

"Jos Suomi olisi yritys, se olisi joutunut velkasaneeraukseen aikaa sitten."

Eipä muuten pidä alkuunkaan paikkaansa. Velkasaneeraukseen joudutaan jos on maksukyvytön tai tietyin rajoituksin ilmeinen vaara maksukyvyttömyydestä. Suomella ei ole mitään vaikeuksia maksaa velkojaan sitä mukaan kuin ne erääntyvät.

Käyttäjän jyrisoria kuva
Jyri Soria

Suomi maksaa lainojaan ottamalla lisää lainaa. Yritysmaailmassa tämä onnistuu jonkin aikaa, mutta tuskin niin pitkälle, että lainat vastaasivat 60% tuotannosta (ks. BKT:stä). Vuonna 2020 odotetaan sen olevan 68,4%, ja vuonna 2030 jo 97,3% bkt:sta, vuoteen 2060 mennessä se olisi 292,8%. Niiden Valtionvarainministeriön vuonna 2011 ennustettujen lukujen oletuksena on vuosittainen 2% inflaatio, 3% reaalikorko, ja bkt:n noin 1,8 % vuosikasvu. Ne kaikki ovat epätodennäköisiä ja optimistisia oletuksia.

Rahoittaisitko sinä lainaamalla tällaista yritystä? Tuskin pankitkaan!

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Onhan tällä yrityksellä myös varallisuutta ja saatavia. Ei ehkä ole järkevää ajatella, että olemme Oy Suomi Ab, jotkut toiminnot näin toimivat, mutta ne lienee jo yhtiöitetty.

Käyttäjän valtteriaaltonen kuva
Valtteri Aaltonen

Pankki arvioi lainansaajaa ensisijaisesti maksukyvyn mukaan, ei absoluuttisen velkamäärän. Siihen mikä on siedettävä velkaantumisaste vaikuttaa yrityksen kohdalla merkittävästi mm. toimiala ja toimintaperiaate. 60 % Suhteellinen velkaantuneisuus (velat liikevaihdosta) on keskimääräiselle pörssiyritykselle vain tyydyttävä, mutta voi olla täysin ok esim. velkavipua hyödyntävälle yritykselle.

Markkinaehtoisesti toimivat pankit eivät jaa moraalisia tuomioita velan määrän perusteella, vaan rahoittavat yritystä, mikäli lainasta saatava voitto kattaa takaisinmaksukykyyn liittyvän riskin (huomioiden arvioon sisältyvän virheen mahdollisuus).

Tällä hetkellä Suomen valtion maksukyky on edelleen erittäin hyvä ja siksi pankit rahoittavat Suomen valtiota hyvinkin matalalla korolla. Se, että EKP suosii maksuvalmiusluotoissaan vakuutena eurovaltioiden velkakirjoja vaikuttaa tähän vähäsen, mutta Suomen valtion velkakirjat kävisivät kaupaksi ilmankin.

Käyttäjän janiluopajarvi kuva
Jani Luopajärvi

"Hyvinvointiyhteiskunnassa" ei ole elänyt vielä yksikään kokonainen sukupolvi.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto
Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tosin Kauppiksen kurssikirjoissa oli jo yli 50 vuotta sitten J. K. Galbraith'in teos "Yltäkylläisyyden yhteiskunta": Affluent society. :-)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kuntatyöntekijöiden 5 vuoden irtisanomissuoja on lyhennettävä 2 vuoteen.

Sosiaalitukien vastikkeellisuutta tulee lisätä.

MITEN nuo lisää verotuloja valtion kirstuun ? Ilmaistyö sosialiturvaa vastaan ?
Koskeeko tuo myös:
luopumieläkkeitä?
Lapsilisiä ?
Ym. kelan maksamia Kansan sosiaaliturva etuuksia? Mitä perustuslaki tuosta sanoo?Vastiikkeellisuudesta .Kaikki etuudet samasta verokirstusta ,verovaroista .
Ilmaistyötä,työnantajan irtisanomille ,palkkana Hurstin leipäjono ja parasta ennen kaupan lahjoitukset.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Marja-Liisa, se koskee aivan lähitulevaisuudessa kaikkea kysymääsi:

"Ilmaistyö sosialiturvaa vastaan ?
Koskeeko tuo myös:
luopumieläkkeitä?
Lapsilisiä ?
Ym. kelan maksamia Kansan sosiaaliturva etuuksia? Mitä perustuslaki tuosta sanoo?Vastiikkeellisuudesta .Kaikki etuudet samasta verokirstusta ,verovaroista .
Ilmaistyötä,työnantajan irtisanomille ,palkkana Hurstin leipäjono ja parasta ennen kaupan lahjoitukset."

Kun rahat on loppu, lisää ei haluta lainata ulkomailta, eikä kansalla ole työ- eikä yrittämishaluja verotuksen takia, on vain leikattava.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Hyvä Jyri,
lähes kaikki teesisi ovat erinomaisen kannatettavia.

Mikäli voit kertoa miten suomalaisessa nykypolitiikassa voimme panna ne toimeen, lupaan olla KD äänestäjä (ainakin Sinun).

Kotikontumme tosi pulma kas on:

1. Jokainen kynnelta kykenevä yrittää parhaansa mukaan rahastaa nyky-yhteiskuntaa ks. Yritysjohtajien palkkiot, opiskelutuet, sossuluukulla roikkuminen, harmaa rakennustalous, työttömyyskorvausten hyväksikäyttö,vuokratuet, jne.loputtomiin.

2.Nykyhallitus ja muutama Nokia huumassa edeltävä hallitus ollut on astunut taloudellista kapasiteettiamme suurempiin saappaisiin. EU-tuet, maahanmuutto rahoitus, työttömyyskorvausten taso, eläkeuudistuksen epäonnistuminen. (jne. lisää itse )

3. Suurin munaus on vuosia kasvatettu julkishallinto (erityisesti kunnissa, joka vain näyttää kasvavan ),se syö verotuksella kannattavuuden yrittämiseltä ja työn tarjonnalta.

4.Muista myös sisäänrakennettu HV-systeemi, ja lain sallimat kaikille (myös yksityisille, ei vain suuryrityksille) avoimet veroparatiisit.

Kysymykseni Sinulle on miten painaa julkiset menot alle 40 % bruttokansantuotteesta, joka on edellytys mahdolliselle Suomen talouden menestymiselle.

Julkisten menojen leikkaus on myös Saksan nykymenestyksen salaisuus.

Käyttäjän jyrisoria kuva
Jyri Soria

Kiitos, täsmennän vielä, että nämä eivät ole (vain) minun teesini vaan KD Nuorten hallituksen tekemiä. Kokoonnuttiin viikonloppuna miettimään, miten nykyistä menoa saadaan kuntoon.

Toimeenpannosta voin kertoa, että KD Nuoret haluaa tällä kannanotolla ensinnäkin saada keskustelua, erityisesti muissa puolueissa. Kun keskustelu syntyy on paljon helpompi saada päätöksiä tapahtumaan. Henkilökohtaisesti voin sanoa, että pidän tätä hyvin tärkeänä. Tällä hetkellä suurimmat puolueet kertovat mediassa rauhoittavia viestiä, mutta sen jälkeen äänestäjien sellän takana tekevät toisin. Tämä tuo epäluottamusta ja kummoa päätösten tehokuutta.

Keskustelun synnyttyä tarkoitus olisi saada omia kansanedustajia tuomaan osa avauksiamme käsittelyyn. Tällä tavalla niistä voi syntyä päätöksiä!

Julkisten menojen leikkaamisesta voin sanoa, että asia on erityisen hankala. Menot lisääntyvät helposti, mutta niiden leikkaaminen vaatii paljon kuria. Minusta muutoksen täytyy lähteä alhalta ylös. Niin kuin sisäministeriössä on tehty, meidän täytyisi tarkistaa yksikkökohtaisesti kokonaisvaltaisella tavalla kaikki julkiset virastot, laitokset ja toimistot ja miettiä paikan päällä mistä voi luopua aiheuttamatta palvelujen tason kärsimistä. Tämä voi kuulostaa utopialta, mutta jos jokaisessa virastossa säästetään turhista kuluista voidaan mennä jo todella pitkälle. Sen jälkeen meidän tulee miettiä onko meillä varaa luopua tietyistä lakisääteisistä velvollisuuksista, erityisesti kunnissa. Lakisääteiset velvollisuudet eivät ole pyhä lehmä, johon ei voi tehdä muutoksia.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Urpilaisella on varaa. Hänellä ei nähdäkseni ole perillisiä lainojamme maksamassa.
Katainen lapsineen minua sitä vastoin hämmästyttää.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Katainen lienee jo turvannut muuta kautta lastensa taloudellisen turvan?

Käyttäjän jyrisoria kuva
Jyri Soria

Hei, kiitos kommenteista. Silti en lähtisi tähän tielle. Varmasti sekä Jutta että Katainen tekevät, mitä he näkevät parhaaksi. Urpilaisen ongelma on, että puheenjohtajuutensa takia hän on joutunut ministeripaikkaan, joka on liian iso hänelle. Muttei ole reilu väittää, että hän haluaisi leikkiä meidän rahoillamme koska sillä ei ole lapsia.

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä Vastaus kommenttiin #28

Ei pelkästään rahoillamme, vaan jollain paljon arvokkaammalla. Kyllä tuossa vahvasti myös SDP:n kädenjälki näkyy:
http://www.google.com/publicdata/explore?ds=z8o7pt...

Moni meistä tunsi henkilökohtaisesti ihmisen, joka menehtyi 90-luvun massatyöttömyyden aikana, mahdollisesti sen seurauksena. Vauriot olisivat jääneet paljon pienemmiksi ilman ECU-kytköksen toivotonta puolustamista. Tuosta katastrofista huolimatta SDP oli viemässä Suomea euroon. Nytkö ei ole reilua väittää, että nämä sankarit haluavat leikkiä rahoillamme? Voisin väittää jotain paljon pahempaakin.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #30

Suomen Pankissa ecu-kytkös tehtiin niin, että johtokunnan vähemmistö voitti enemmistön.

Oli tarkoitus ajaa maa kaaokseen, jotta presidentti Koiviston tahto Suomen perustuslain EY-mukauttamiseksi saatiin tehtyä.
Ilman lamaa se ei olisi onnistunut.
Koivisto porasi Valtiopäiväjärjestykseen aukon, jolla Suomi vietiin ETA:aan, EY:hyn ja lopulta ilman lakia euroon.

Marraskuussa 1991 tehtiin minidevalvaatio kellutuksella, jonka Suomen Pankki aloitti ja hallitus lopetti.

Syyskuussa 1992 alkanut kellutus oli laiton. Sen tarkoitus oli siirtää markan ulkoisen arvon päätösvalta Suomen Pankilta hallitukselle ja edelleen EKP:lle.

Tämä ketju kaikkine sivuineen (nyt 15) kannattaa lukea.
EU-myönteinen nimimerkki Ringsidekin on lopulta ymmärtänyt, mistä on kyse.
http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/th...

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #31

Sitaatti "Kovalla markalla pehmeään yhteiskuntaan" kotisivultani
http://jormajaakkola.fi/Koiviston%20CV

>>
Euroopan yhdentyminen sosiaalidemokraattien tehtävä

Kalevi Sorsa halveksi kansaa vuonna 1992 kirjassaan UUSI ITSENÄISYYS,
luku Kovalla markalla pehmeään yhteiskuntaan, sivu 134:

”Euroopan yhdentymisprosessia ei enää pysähdytä mikään, eivät edes kansanäänestykset.”

Kaksi sitaattia sivulta 233:

”Lopulta on selkeästi ymmärrettävä, etteivät tämän päivän sosialistipuolueet enää ole työväestön luokkapuolueita.”

”Suhteessa EY:hyn tulee Euroopan sosialidemokraateilla olla päämääränä järjestön muuttaminen aikaisempaa demokraattisemmaksi ja samalla Euroopan muuttaminen aikaisempaa sosialistisemmaksi. EY:n suurimpana poliittisena ryhmänä sosialidemokraateilla ja sosialisteilla on mahdollisuus merkittäviin aloitteisiin ja saavutuksiin ennen kaikkea näillä alueilla.”
<<

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Ykköslääke on oman rahan ja keskuspankin ottaminen käyttöön.

EMU-päätöksenteko salaisine asiakirjoineen oli valtiopetos
Ks.
http://jormajaakkola.fi/EMU-petos

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Lisäys:

Miksi Ruotsi saa katsella sivusta?

http://jormajaakkola.fi/Miten%20varaumat%20erosivat

ja laajemmin:
http://jormajaakkola.fi/EMU-varaumien%20erot
Ruotsin EMU-varaumaan liittyvä sitaattini Helsingin Sanomista ei ole toimituksellinen.

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä

"Velanotto ei ole vaihtoehto, meillä ei ole enää varaa elää tulevien sukupolvien kustannuksella."

Kuten varmaan tiedät, on talouspolitiikka kansantalouden kannalta luonteeltaan optimointiongelma. Rahapolitiikka on hyvin oleellinen osa kokonaisuutta. Nyt kun alkaa näyttää siltä, että euro todella on "Eternal Recession Mechanism 2", niin onko ideoita mitä sen kanssa tehdään?

Jos otetaan USD/SEK ja USD/EUR vertailu 2000-vuoden alusta siten, että verrataan Lehman-paniikkia edeltävää ja seuraavaa keskikurssia, niin tulos on suunnilleen tämä:
SEK vahvistunut 16.7%
EUR vahvistunut 19.6%

Nyt kun otetaan huomioon vielä se, että Riksbankin rahapolitiikka on ollut viimeaikoina ultrakireää ja Lars Svenssonkin otti sen karmeiden seuraamusten takia lopputilin, alkaa homma näyttää todella huonolta. Jos deflaatio-euro säilyy, niin paljonko arvioisit todellisen sisäisen delvalvaation tarpeen olevan Suomessa? Viimeaikoina otsikoissa ollut 5% ei kyllä riittäisi mihinkään.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Puutun tässä kirjoituksen populistisiin humputuksiin ja väärinkäsityksiin, kommentit itse "ohjelmaan" alempana.

"Hallituksen tulee ryhtyä rohkeisiin toimenpiteisiin velkaantumisen pysäyttämiseksi."

Miksi?

"Kriisin aikana jokaisen tulee luopua jostakin jos haluamme pystyä tulevaisuudessakin turvaamaan talouden kehitystä."

Mistä ITSE HYÖDYNTäMÄSTÄSI julkisesta palvelusta ajattelit luopua?

" Velanotto ei ole vaihtoehto, meillä ei ole enää varaa elää tulevien sukupolvien kustannuksella."

Kyse ei ole "tulevien sukupolvien kustannuksella" elämisestä. Suosittelen tutustumaan kansantlaoustieteen perusteisiin. Täältä on hyvä aloittaa: http://jheyno.puheenvuoro.uusisuomi.fi/152551-kans...

"Jos Suomi olisi yritys, se olisi joutunut velkasaneeraukseen aikaa sitten."

Oiva huomio. Mutta YHTEISKUNTA EI OLE LIIKEYRITYS.

"palauttaa suomalaisten firmojen kilpailukyky."

Suomi, siis suomalaiset yritykset yleisesti, on kansainvälisissä kilpailukykyvertailussa kolmantena. Takanamme on muu maailma, edellä vain Sveitsi ja Singapore. Mille tasolle ajattelit kilpailukyvyn "palauttaa"?

"Mielelläni kerron avoimesti mistä itse leikkaisin, kuin toimin niin kuin tietyt päättäjät, jotka kiistävät leikausten tarvetta viimeiseen hetkeen asti ja lopulta pettävät."

Mikä näistä leikkauskohteista on sellainen, jota ITSE hyödynnät, ja mikä olisi tuolla leikkauksella saatava nettohyöty?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Tarkastelkaamme "ohjelmaa":

"Työn tekemisen on oltava aina kannattavaa. Sitä varten tarvitaan pieni- ja keskituloisten palkkaverotuksen keventämistä."

Verotuksen keventäminen tarkoittaa verotuksella maksettavien palvelujen leikkaamista. Ne pitää sitten maksaa "omista rahoista". Miten tämä lisää työnteon kanattavuutta?

Mitä tarkoitat "pieni- ja keskituloisella" euroissa/kk?

"Verotulojen ja kotimaisen omistajuuden turvaamiseksi perheyritysten sukupolvenvaihdoksia tulisi helpottaa."

???Miten sukupolvenvaihdos liittyy omistajuuden turvaamiseen?

"Hallintoa on kevennettävä ja edustuskuluja karsittava laajalla kädellä kunnissa ja valtio-omisteisissa organisaatioissa, kuten ministeriöissä, eduskunnassa, eläkeyhtiöissä sekä kansankirkoissa."

Siis tarkkaan ottaen, mitkä viranhaltijat pitää siirtää työttömyyskorvauksen piiriin? Kuinka paljon edustuskulja nyt on, ja paljonko niitä pitää leikata? Yleisiä heittoja on helppo esittää. Esitä myös konkretiaa.

"Sisäministeriön kokonaisvaltainen hallintouudistus osoittaa, että tämäntyyppiset säästöt ovat sekä mahdollisia että välttämättömiä, vaarantamatta toiminnallisia yksiköitä."

Poliisitoimen yksityistämistrendi on selvästi osoittanut, miten tilanne on vaarantunut. Itse olin taannoin Hangossa, jossa todistin raakaa pahoinpitelyä. Soitin poliisille. Lähin poliisi oli Karjaalla. Säästösyistä. Katso kartasta.

"Valtion tukia voidaan pienentää tasaisesti kaikilta poliittisilta nuorisojärjestöiltä."

Kuinka paljon? Mitä tarkoittaa "tasaisesti"?

"Kuntatyöntekijöiden 5 vuoden irtisanomissuoja on lyhennettävä 2 vuoteen."

Mihin tämä tarkkaan ottaen vaikuttaisi, ja miten? Tuhannen euron säästö julkisista palkkamenoista maksaa jäljelle jääville veronmaksajille noin tuhatkaksisataa euroa.

"AY-jäsenmaksujen ja työttömyyskassamaksujen sekä työnantajien verovähennysoikeuteen on lisättävä 100 euron omavastuuraja."

Miksi? Pitäisilkö tuo 100 euroa sitten kompensoida lakkoavustuksissa ja työttömyyskorvauksissa? Vähentäisikö tämä sitä kammoksuttua "byrokratiaa"?

"Veronkorotusten osalta alinta alv:tä tulee nostaa 14 prosentin luokkaan lukuun ottamatta kirjoja, tilattuja lehtiä, liikuntapalveluita ja lääkkeitä."

ALV iskee suhteellisesti voimakkaammin pienituloisiin, vähiten suurituloisiin. "Niille, joilla on, annetaanlisää..." KD: kristillistä politiikkaako? Miksi juuri nuo poikkeuksina? Mikä olisi poikkeuksen kustannusvaikutus?

"Suurempien yritysten tukia on karsittava."

Tarkoittaako tämä, että esim telakoiden vientitakuut tulee poistaa? Vai mitä, tarkkaan ottaen? Mikä olisi työllisyysvaikutus?

"Subjektiivista päivähoitoa on rajattava suunniteltua enemmän (neljä tuntia per päivä), mikäli molemmat vanhemmat ovat kotona, eikä päivähoito ole perusteltu perhesyistä (esim. lastensuojelu päihde- ja väkivaltatilanteiden välttämiseksi)."

Miksi? Onko subjektiivinen päivähoito varattava vain hyvätuloisile perheille (molemmat töissä), kun pienituloisetkin perheet osallistuvat kustnnuksiin? Pitääkö pienituloisten perheiden lapset siis eristää kotiin, kun parempituloiset saavat nauttia sosiaalisista kontakteista, yhdessäolosta? Kristillistäkö?

"Ilmastorahoitus ja kehitysapu on yhdistettävä, ja vastuuta on siirrettävä enemmän kolmannen sektorin toimijoille, jotka tuntevat paikalliset olot."

Joka tarkoittaa tarkkaan ottaen keitä?

"Tukijoille on myönnettävä verovähennysoikeus."

Verovähennys - mistä?

"Sosiaalitukien vastikkeellisuutta tulee lisätä."

Miten?

"Opinto- ja asumistuki kaipaavat uudistusta. Opintotukeen on lisättävä vastikkeellisuutta."

Mitä tämä tarkkaan ottaen tarkoittaa?

"ETA-alueiden ulkopuolisille opiskelijoille on asetettava lukukausimaksut opintojen kannustavuuden ja laadun parantamiseksi."

Miten tämä maksu lisää laatua?

"Opintojen valmistuttua osan maksuista tulee olla verovähennyskelpoisia."

Mistä maksuista?

"Koulutusvientiä on lisättävä."

Miten?

"Ulkomaiselle rekkaliikenteelle on määrättävä tiemaksut kattamaan osa tieverkoston korjaamisen kuluista."

Vastoin EU-säädöksiä! Joko kaikille tai sitten ei kellekään. Jos vain venäläisille, niin mitkä oliisvat järjestelmän nettokustannukset (edes arviolta)?

"Emme kannata Ollilan työryhmän esitystä tiemaksusta kaikille autoilijoille."

Miksi?

"Kilpailutusta erikoissairaanhoidon kalliiden työvälineiden hankkimisessa on lisättävä."

Miten? Mikä on ongelma nykyisessä kilpailutustavassa?

Pelkkiä heittoja on helppoa esittää, vain konkretia antaa mahdollisuuden keskusteluun. Kaikkein kummallisinta on kuitenkin, että essität mielipiteesi KD-nuorten johtohenkilönä, mutta kerrot, etteivät ne ole KD-nuorten mielipiteitä. Oletko siis eri mieltä johtamasi järjestön kantojen kanssa, vai mistä on kyse?

Toimituksen poiminnat