Jyri Soria Kirjoituksia toisinajattelijalta

Omistavatko rikkaimmat vähemmän kuin köyhät?

  • Omistavatko rikkaimmat vähemmän kuin köyhät?

(muokattu klo 11.20 Juha Kuikan kommentin perusteella. Kiitos hänelle virheen osoittamisesta.)

Niin kuin joka vuosi jälleen syntyy rähinää Oxfamin tutkimuksessa, jonka mukaan rikkain prosentti omistaa enemmän kuin loput maailman väestöstä yhteensä. 

Tämä on erittäin harhaanjohtava. Oxfamin tutkimuksessa laskutapa on aika erikoinen ja tuottaa täysin vääristettyjä tuloksia. Tutkimuksessa järjestetään ihmisten varallisuutta ottamalla netto-omaisuudesta pois velta, täten henkilö, jolla on esim. 1 miljoona omaisuutta ja 1,2 miljoonaa velkaa olisi köyhempi (nettovarallisuus -0,2 miljoona) kuin köyhä, joka elää kädestä suuhun 3 eurolla päivässä ja jolla ei ole säästöjä eikä tietenkään velkaa (jolloin nettovarallisuus olisi 0 euroa). Tämä on täysin absurdi, sillä useimmin mahdollisuus velkaantua on nimenomaan merkki rikkaudesta. Velkaa saa pelkästään se, joka todennäköisesti voi maksaa tulevaisuudessa. 

Koko tutkimus on aivan harhaanjohtava nimenomaan tämän takia, että luokittelee "köyhiksi" nimenomaan niitä, jolla on paljon velkaa, vaikka todellisuudessa ovat käytännössä rikkaita. Esim. suurin osa alle 50-vuotiaita suomalaisia asunnonomistajia kuuluisivat köyhien joukkoon, sillä asuntolaina on melkein asunnon arvon kokoinen ja täten nollaantuvat keskenään. Kuitenkin väittää, että sellainen henkilö on köyhempi kuin esim. toinen, jolla ei ole näin paljon omaisuutta muttei myöskään lainoja on aivan järjetön.

Kun puhutaan aiheesta myös unohdetaan mainita, että köyhyyden rajan alapuolella elävien määrä on lähtenyt nopean laskuun. Esim. 1990 ja 2010 välissä tämän rajan ylitti miljardi ihmistä ja sen allapuolella elää nykyään enää miljardi. Tietysti on tehtävä paljon, jotta ei yksikään ihminen joutuisi elämän täydessä köyhyydessä. Jokainen köyhä kertoo epäonnistumisestamme ihmiskuntana. Kuitenkin tie siihen ei menee vääristävien tutkimusten kautta vaan tosiasioiden tunnistamisen ja ratkaisemisen kautta.

Lopuksi pieni muistutus hyvästä lähestymistapa tutkimuksiin: hyvä tutkimus ei ole se, joka kertoo nimenomaan mitä haluamme kuulla vaan se, joka kertoo mahdollisimman todenmukaisen kuvan maailmasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Esim. suurin osa alle 50-vuotiaita suomalaisia asunnonomistajia kuuluisivat siihen negatiiviseen puoleen, sillä heillä on yleensä asuntolaina, jonka arvo on merkittävästi isompi kuin omat tulot."

No eivät tasan tarkkaan kuuluisi köyhien kastiin millään mittarilla. Sekoitat tuossa varallisuuden ja tulojen määrän keskenään hyvin "taitavasti". Jos asunnon arvo on velkamäärää korkeampi, niin omistajilla on nettovarallisuutta.

Käyttäjän jyrisoria kuva
Jyri Soria

Joo, itse asiassa olet oikeassa ja esimerkki on sinänsä huono. Kuitenkin huomaa, että esim jos asunnon arvo on vaikka 300k ja velka on esim vähän yli 310k niin käytännössä varallisuuden kannalta poistuvat keskenään (+- pienet erot) ja asettavat henkilön samalle tasolle kuin se, joka ei omista mitään. Tämä on edelleenkin harhaanjohtava.
Tämä korostuu yleensä enemmän sen mukaan kun on "rikkaampi", jolloin suhde omistuksen ja velan välissä voi olla paljon isompi sillä heillä on paljon vapaampi pääsy rahoitusmarkkinoihin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Vaikka tuolta osin blogissa menikin käsitteet sekaisin, on totta että Oxfamin tapa tarkastella asiaa on harhaanjohtava. Vaikka heidän käyttämässä tilastossa alimman desiilin kaikki muut ihmiset lukuunottamatta Jérôme Kervieliä olisivat velattomia, nettovarallisuus olisi tuolla joukolla silti $ -6,3 miljardia. Oxfam antaa ymmärtää, että maailmassa on 2 miljardia ihmistä joilla ei ole nettovarallisuutta lainkaan. Siellä myös suomalainen työssä käyvä opintovelallinen ilman varallisuutta on $ 100 per päivä tuloillaan köyhempi kuin afrikkalainen viljelijä jolla tulot ovat $ 2 per päivä mutta ei velkaa.

Miksi tämä on harhaanjohtavaa, tarkoittaahan rikkaus/köyhyys nimenomaan varallisuuden määrää? Vika on siinä, että populistisesti halutaan verrata rikkaimpia köyhimpiin vaikka hyvin tiedetään että elintaso määräytyy ensisijaisesti tulojen eikä varallisuuden kautta. Rikkaat vain ovat kiitollisempi hyökkäyksen kohde kuin suurituloiset, on helpompaa retorisesti syyllistää rikkaita.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Voiko tuosta siis päätellä, että 99 % maailman väestöstä on köyhiä?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eikö köyhiä ole täydet 100%, kaikilla kai velkaakin on.

Toimituksen poiminnat